cropped-easyfit-ryhmäkuva-3477.jpg

Säännöllinen urheilu ja vuorotyö – Satu Butilkin

Säännöllinen urheilu ja vuorotyö

 

Minulta pyydettiin pientä kirjoitusta aiheesta ja tässä yövuoron hiljaisina tunteina ajattelin tämän pyynnön toteuttaa.

Hiukan itsestäni alkuun, teen työkseni kolmivuorotyötä psykiatrisen hoitotyön parissa. Liikunta on kuulunut elämään vaihtelevasti, lähinnä ryhmäliikunnan ja lenkkeilyn merkeissä. Kuntosali, paikka jossa isot körmyt ja pinkeät Lissut ihailee itseään peilistä ja koen olevani vain norsu posliinikaupassa, kiitos ei ikinä sitä minulle!

 

satu ulkonaNoin ajattelin vielä 2 vuotta sitten ja samalla aloin työssäni huomata itsestäni muutoksia mitä ehken ennen 40 vuoden ikää en ollut huomannut. Tilanteissa joissa fysiikkaa tarvittiin, nosti hien pintaan ja hengästyin. Työni on henkisesti raskasta ja vaatii hyvää tilanteiden lukutaitoa ja läsnä olemista, jaksanko muutaman vuoden päästä olla skarppina, jos kuntoni on tämä. Huomasin yövuorojen jälkeen, että en palaudu kuten ennen, ilta ja aamuvuorojen vaihtelu vei kaikki voimat, nukuin huonosti ja olin väsynyt, olisin nukkunut kellon ympäri, olin ärtynyt ja paino vain kasvoi.  Erään raskaan ja vaikean työpäivän jälkeen heräsin ajatukseen, nyt on pakko tehdä jotain, jotta pääsen eläkkeelle terveenä ja jaksavana ja selitysten aika on ohi, etten ehdi työni vuoksi! Myös tyttäreni lause herätti (silloin 6 v.), ”äiti sinä näytät takaapäin kilpikonnalta”. Lasten suusta se totuus tulee, silloin itketti, nyt naurattaa.

Aloin rakentamaan aikataulua uusiksi, etsimään aikaa itselleni työn ja perheen sekamelskasta. Perheeni tuki oli tärkeä, että minulle annettiin lupa itsekkäästi lähteä lenkille 5 kertaa viikossa ja tehdä kotona lihaskunto harjoituksia rauhassa 4 päivänä, sekä tuettiin terveellisen ruokavalion toteutuksessa.

Kun sitten kuntoni hiukan kohentui ja uskaltauduin avaamaan Easyfitin oven, sinne körmyjen ja Lissujen sekaan, tyttäreni ja ystäväni tuella, sainkin huomata olleeni väärässä. Tunnelma salilla oli leppoisa ja väki koostui meistä kaikenlaisista ihmisistä ja tunsin olon kotoisaksi. http://www.easyfit.fi/siilinjarvi/

Kun kunto kohentui ja senttejä lähti vyötäröltä ja jokaisen urheilusuorituksen jälkeen olo oli taivaallinen, huomasin myös henkisen puolen muutoksen. Kun fyysisesti rasittuu urheillessa hyvällä tavalla, unen laatu paranee ja väsymys vähenee, työssä jaksaa paremmin ja mieli pysyy parempana, stressin sietokyky on kasvanut. Kokonaisuudessaan on tasapainoisempi olo kotona ja töissä, sekä palaudun töistä nopeammin.

satu ruoka

Haasteet?

Onhan niitä, ne mitä olen kohdannut näiden vajaan 2 vuoden aikana, ovat, kuinka voisin toteuttaa säännöllistä saliohjelmaa, palautuminen sekä, ehdinkö viettää myös aikaa perheen kanssa, kun lapset elävät eri rytmiä kuin äidin työvuorot sekä puolison työvuorot, joka myös tekee kolmivuorotyötä.

Alkuun toteutin tarkalleen ja otin ajan itselleni hyvin itsekkäästi. Mutta, se tunne, kun lapsi katsoo sinua ja sanoo, ethän muutu Jutta Gustafbergin näköiseksi ja voitaisiinko joskus leipoa taas? Pisti miettimään, että työn ja urheilun lisäksi on myös löydyttävä aikaa lapselle ja kodille enemmän.  Se, oli hetki jolloin oli vain hyväksyttävä asia, et voi toteuttaa pilkulleen ohjelmaa tiettyjen päivien mukaan, vaan on sovellettava.

On myös tärkeää, että kroppa palautuu niin urheilusta kuin työstä, ja nyt vuorotyön isoin haaste minulle on yötyö ja siitä palautuminen. Yövuorojen välissä ja lopetus päivänä, kroppa ei ole voimissaan, olet univeloissa muutaman päivän. Ja tällöin en itse yleensä saa kropasta irti sitä mitä normaalisti.

Se, että perheessä on 2 vuorotyötä tekevää aikuista ja lapsia, vaati paljon kompromisseja yhdessä ja itseni kanssa. Minulle oli tärkeää, että löysin tasapainon itseni kanssa, etten tuntenut tekeväni mitään väkisin ja pakon edessä, vaan tein ilolla ja tuntematta huonoa omaatuntoa siitä, että olin aina väärässä paikassa väärään aikaan.  Kun tämän tasapainon on löytänyt, ei löydy kuin hyviä asioita, miksi avata kuntosalin ovi jatkossakin ja tiedän, että se tukee vuorotyössä jaksamista myös jatkossa.

About Risto Savolainen