Voimistelu. PN, uinti

Mikä on normaalia?

Mikä on normaalia?

Miljoona tahi kaksi ajatusta pyörii päässä ja tekisi mieli kirjoittaa monesta asiasta. Pieni loman pätkä teki hyvää ja sai uutta virtaa. Pistän näitä ajatuksia paperille ja kirjoittelen sitten tänne. Toivottavasti mahdollisimman moni lukee, mutta samaa mieltä ei ole pakko olla.

 

Mikä on hyväksyttävää?
Lähes jokainen meistä on elämänsä aikana ollut jonkinlaisessa kuntotestissä. Työnantaja laittaa henkilökuntansa kuntoutukseen jossa tehdään esim. lihaskuntotestejä. Näihin testeihin on määritelty tulosrajat. Monesti neliportainen, heikosta erinomaiseen. Mites sitten jos tulos ei olekkaan lähelläkään normaalia, onko se hyväksyttävää? Pitääkö sinun itsesi hyväksyä se tulos? Vai mitenkä olisi jos lähtisi parantamaan tulosta normaaliin? Helposti se ei tule. Tämä johtuu ihan siitä, että jos vuosikausia on menty liikuntahommien kanssa passiivisesti niin sen pienenkin elintapamuutoksen aikaansaamiseksi tarvitaan paljon. Luonteenlujuutta ja sinnikkyyttä siihen, että otetaan se aika jostain pois joka käytetään jatkossa omasta kunnosta huolehtimiseen. Käytännössähän asia ei ole mistään muusta kiinni. Muuttujia tässä yhtälössä meillä jokaisella on. Siinä vaiheessa kun päätös on tehty ja lähetään Salille ollaan jo pitkällä. Ja siinä vaiheessa kun tullaan salille ja myönnät rehellisesti itsellesi ettet osaa tehdä täällä mitään niin rohkeasti varaamaan aikaa Personal Training tapaamiseen. No näihin edellämainittuihin elämänvalintoihin vaikuttaa koti, kaverit, työpaikka. Millainen malli lapsena saadaan kotona ja koulussa. Onko liikuntatunnit ollut sinulle se paikka joista edelleen näet painajaisia? Me emme ole se sinun liikuntatunti.

Kavereiden ja puolison paine lienee merkittävin. En lähde tässä yhteydessä kirjoittamaan yhteiskuntaluokkien vaikutuksesta omasta kunnosta huolehtimiseen, mutta sen sanon että meillä on asiakkaita laidasta laitaan tulotasosta ja koulutuksesta riippumatta. Entäpä se työpaikka? ”ootko sinä ihan hullu”? ”pitäskö sinun vähentää”? Nämä sanat on moni meidän asiakas kuullut kahvihuonekeskusteluissa, kun aloittanut normaalina pidettävän liikunnan harrastamisen eli 2-3krt viikossa vieraillaan meillä. Surullista.
Joku voi ajatella että nämä ovat pieniä murheita. No onhan ne toisaalta, jossain soditaan toisilla ei ole ruokaa, ei työpaikkaa jnejne. Mutta on nämä kansantaloudellisesti varsin merkittäviä asioita. Ja sinulle henkilökohtaisesti nämä on todella merkittäviä asioita.
Mitenkä Cuuperin testi? Varusmiesten heikkenevästä kunnosta puhutaan vuosittain. Kyllä tulostaso tippuu.

Cooperin testi (2)  70- luvulla joka jätkä juoksi hyvän matkaa yli 3000m niin nykyjään ei oo sadassa montaa jotka tuon rajan ylittää. Entäpä jos otetaan meitä työikäisia peruskuntoilijoita taikka kuntoilemattomia ja laitetaan samaiseen cuuperin testiin. Surullista. Onko se hyväksyttävää? Taikka normaalia?

Kettusen Timo kirjoittaa suoraa tekstiä monestakin asiasta jotka liittyvät liikuntaan ja ravintoon. Eilen luin tekstin liittyen fitness –buumiin, Trendi -ruokavaliosta ja mitä tämmöinen maksaa. Ihan olen samaa mieltä mitä Timo kirjoitti ruokavaliosta. EasyFit Siilinjärvi ei missään nimessä ole kisakireiden fitness kilpailijoiden treeni paikka, ei nyt eikä tule ikinä varmasti olemaankaan. Fitness on tietyssä mielessä hyvä mutta helposti siitä tulee Sickness.
Facebuuk, instgram sosiaalinen media on täynnä kireitä ihmisvartaloita. Tämä hämää tavallista kuntoilijaa ja etenkin heitä jotka ovat aloittamassa kuntoilua tai heitä joilla sattuu olemaan muutamia kiloja ylimääräistä. Ei ole normaalia taikka hyväksyttävää jos on ylipainoa reippaasti, mutta ei se ole sen kummemmin normaalia jos rasvat ovat muutamia prosentteja. Tähän asiaan törmää etenkin kehonkoostumusmittauksia tehdessä ja ruokapäiväkirjoja purkaessa. Ei meidän kuulu olla dietillä, meidän tulee syödä tarpeeksi jotakuinkin lautasmallin mukaan. Siitä se rasva sulaa.
Onko se sitten normaalia jos on ylimääräistä rasvamassaa 20kg? Minua pelottaa että siitä on tulossa normaalia. Ketään ei voi valitettavasti pakottaa liikkumaan. Ei etenkään suomalaista. Se on ihan sama minkälaisia temppuja me teemme. Osalta loppuu innostus, vaikka sen ei pitäisi missään nimessä niin olla. Meidän tehtävä on kannustaa ihmisiä liikkumaan.

Meidän kynnys on matala.

EasyFit Siilinjärvärvi, matalan kynnyksen kuntosali
EasyFit Siilinjärvärvi, matalan kynnyksen kuntosali

Onko se normaalia että meillä ei ole keskuksessamme koneellista jäähdytystä? Onko se hyväksyttävää? 29,90€/kk ei aivan kaikkea saa. Kyllä minun tekisi mieli teille semmoinen tarjota. Kustannukset ovat kutakuinkin selvillä, mutta se ei ole vielä mahdollista. Mikäli kiinteistö, jossa toimimme olisi minun omistuksessa, jäähdytys olisi asennettu jo rakennusvaiheessa. Ja näin minäkin uskoin asian olleen. Harjoittelen pääsääntöisesti CrossFit siilinjärven tiloissa, siellä ei ole hiilidioksidi tunnistimia. Eli joskus on lämmin. Kuopion CrossFit salilla ilmanvaihto on toteutettu samalla tavalla kuin meillä. Mikäli meidän kuukausimaksu olisikin 60€/kk, jäähdytys olisi varmasti. Samoin live- tunteja sesongissa enempi, kuten asiakaspalvelun päivystysaikoja.

 

Tavallinen kotiruokaItse mie oon tietyssä mielessä vanhanaikainen. Ruokavalio, jos voi sanoa niin sitä peruskotiruokaa tarpeeksi. Keittoja on ihan turha syödä kun ei niillä saa muuta aikaan kuin nälän siirtymisen, paitsi mykykeitto!
Mihinkään suberyyberbooboom ruokavalioihin en lähe. Sokeria ja suolaa vähän, rasvaa ja hiilaria pitää saada. Kerran kokeilin Paleo- ruokavaliota sekun on vähän semmoinen luolamies ruokavalio. Silloin kyllä lisäaineet ja rasva poistui kehosta varsin mallikaasti, mutta sen noudattaminen oli hirvee homma 

 

Ja se mitä tulee harjoitteluun niin ei mun tarvii hieroa sitä pakaraa kahdellakymmenelläseitsemällä eritavalla että saadaan hanuriin voimaa. Siihen ei tarvita kuin yksi harjoitusväline sinun itsesi lisäksi -Tanko. Kyykätään, kyykätään ja syvästä. Painonnosto, telinevoimistelu ja uinti. Siinä on ne mitä ihminen tarvitsee. Telinevoimistelu on nuista se kaikkein vierain minulle, uida osaan mutta en oikein. Painonnosto se kaikkein rakkain, unhoitettu kuntoilumuoto ja Pohjois- savossa ei ole vuosikymmeniin ollut minkäänlaista kultturia tähän asiaan. Ehkäpä tähänkin tulee piakkoin pienen asteinen muutos. Woima – voima on voimaa.

 

Ja lopuksi iso kiitos kaikille meidän mahtaville asiakkaille! Olette huippuja ja teidän takia minäkii jaksan lähteä aamuisin kohti Siilinjärveä <3

About Risto Savolainen